Säännöt Tukijat Yhteystiedot Blog Pääsivu

tiistai 24. maaliskuuta 2009

Värit havaintojen maailmassa

Taideteollisen korkeakoulun lehtori Harald Arnkil julkaisi syksyllä 2007 kirjan "Värit havaintojen maailmassa". Kirja sai jo ilmestymisvuonnaan ansaittua tunnustusta sekä sisällöstä että ulkoasusta. Kirja menestyi hyvin "Vuoden kaunein kirja"-kilpailussa.
 
Värit havaintojen maailmassa on sopiva kirja suunnittelijalle,joka haluaa perehtyä väreihin perusteita myöden. Jo kirjan otsikon keskeisessä sanassa "havainto" Arnkil paaluttaa oman lähestymistapansa. Väri on ensisijaisesti havainto. Värihavainto edellyttää tervettä, värierotteluun kykenevää näköaistia. Itse havainto muodostuu aivoissa. Tämä osa teoksesta saattaa näyttää kirjan selailijasta monimutkaiselta ja turhan teoreettiselta. Mutta kyseessä ovat myös värisuunnittelun kannalta keskeiset ja olennaiset asiat. Silloin kun ymmärtää, miten ihmiset näkevät värit, niin haluttujen tunnelmien luominen värien avulla helpottuu huomattavasti.
 
Sen jälkeen kirja etenee lähemmäs värien käyttöä. Vaikka arkkitehteja ja sisustussuunnittelijoita varten onkin kirjoitettu oma kappale "Rakennetun tilan värit" niin kaikki muutkin kappaleet ovat hyödyllisiä. Värikontrasteille ja väriharmonioille on annettu paljon tilaa, syystäkin. Etenkin värikontrasteja voi syntyä vahingossakin ja suunniteltu väriharmonia voi toteutua tylsyytenä.
 
Värit havaintojen maailmassa ei ole helppo kirja lukea, mutta arkkitehdeille ja sisustussuunnittelijoille se on ehdottomasti asian edellyttämän ajan ja vaivan arvoinen. Kirja on kaunis, kuvavalikoima monipuolinen ja virikkeitä antava.
 
Suosittelemme.
 
Harald Arnkil: Värit Havaintojen Maailmassa
 
ISBN: 978-951-558-237-9
288 sivua, sidottu, runsas nelivärikuvitus
 
 
Hinta 48,00 euroa + postikulut

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti