Säännöt Tukijat Yhteystiedot Blog Pääsivu

maanantai 30. maaliskuuta 2009

Mikä Talolle Väriksi - tietoja ulkovärisuunnittelun ongelmiin

Mikä Talolle Väriksi on käännös Karin Fridell Anterin ja Åke Svedmyrin kirjasta "Färgen på huset". Siihen on tiivistetty kuuden eri väri-ilmiöitä tarkestelevan teoksen keskeiset asiat. Tärkein näistä teoksista on Karin Fridell Anterin tohtorinväitöskirja "What colour is the red house?".  Anter tutki vuosituhannen vaihteessa havaintosiirtymää, eli miksi maalattu talo näyttää erilaiselta kuin maalikaupan värilastu.
Anterin tutkimus tehtiin Uppsalassa, eli samalla korkeudella ja samoissa valo-olosuhteissa kuin Etelä-Suomi. Tutkimuksessa kymmenet terveen värinäön omistavat ihmiset arvioivat talon väriä muutaman kymmenen metrin päästä. Tältä etäisyydeltä talon havaittu väri poikkesi maalipinnan väristä. Mikäli vertailukohdaksi otetaan se värilastu, jonka perusteella värin valinta maalikaupassa tai arkkitehtitoimistossa tehdään, havaittu ero kasvaa edelleen.
 
Anter on tutkinut tätä ilmiötä kaikilla väriympyrän sävyalueilla. Kirjaan on valittu kymmenen väriä, jota tarkastellaan. Kunkin väriartikkelin lopussa on selkeä kaavio siitä, miten havaintosiirtymä vaikuttaa sävyn ja värikylläisyyden suhteen.
 
Virhe värisuunnittelussa on usein selvästi havaittava. Talo, mikä vaikuttaa liian kirkkaalta, pistää kuin sormi silmään. Mikä talolle väriksi auttaa välttämään nämä virheet. Kirjassa on paljon muutakin hyvää, vaikkapa Svedmyrin perusteellinen kuvaus eri pinnoitetyyppien vanhenemisesta. Vaikka useimmat kirjan lähteistä ovat tieteellisiä tutkimuksia, tämän kirjan kieliasua on onnistuneesti popularisoitu. Käänsin kirjaa muutaman viikon ajan, ja se oli nautinnollinen projekti.
 
Kirjaa myy Kustannus Oy Hakkuri hintaan 45,00 euroa +postikulut. Kirjaa voi myös tilata Rakennustiedon tai paikallisten kirjakauppojen kautta.
 
Lisätiedot: info@ncscolourfin.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti