maanantai 30. maaliskuuta 2009
Mikä Talolle Väriksi - tietoja ulkovärisuunnittelun ongelmiin
torstai 26. maaliskuuta 2009
Maalari maalasi sinistä ja sinistä
tiistai 24. maaliskuuta 2009
Värit havaintojen maailmassa
Värin nejäs ja viides ulottuvuus
Värien havainnointi on henkilökohtaista. Osa meistä, muiden mukana vanhempi poikani, eivät erota vihreää ja punaista, vaan ne hahmottuvat harmaina. Tämä on itse asiassa hyvin yleistä: noin joka kymmenennellä on vaikeuksia näiden kahden värin havaitsemisen kanssa. Samankaltaista värisokeutta on myös harvinaisempana muotona sinisen ja keltaisen näkemisessä. Koska väri on subjektiivinen kokemus, on siihen hyvin vaikeaa kehittää mitään objektiivisia määritteitä. Useimmiten tarvitsemme lisätermejä: kirkas keltainen, vaalean punainen, tumman harmaa. Kahden värin rajalla olemme vielä enemmän ymmällään: punainen violetti, sinivihreä, kellertävä oranssi. Rakennusselitystä tekevä suunnittelija onkin useimmiten hyvin vaativan tehtävän edessä valitessaan kohteen värejä. Uskallan väittää, että erityisesti suurempien pintojen yhteydessä epäonnistumisen pelko ohjaa helposti vaaleiden, valkoisten ja harmaiden käyttöön.
Posti toi äskettäin kolmannen numeron Taidemaalariliiton uudehkosta julkaisusta, jonka nimi on lakonisesti "Taidemaalaus". Viimeisin numero keskittyy väriin osana taidemaalarin työtä. Pääkirjoituksessaan Tiina Lamminen esittää toiveenaan, että kuvataiteilijoiden taitoja tulisi käyttää asiantuntijoina muulloinkin kuin taidehankintoja tehdessä. Kannatan häntä lämpimästi. Kun nykyisin tuntuu olevan trendinä, että jokaiseen rakennussuunnittelun pikku yksityiskohtaan alkaa löytyä asiantuntija, niin miksei myös värisuunnittelutyöhön? Tiedän, että jotkut arkkitehdit käyttävät kuvataiteilijoita apuna varsinkin vaativissa kohteissa, mutta olen aivan varma, että väriammattilaisen näkemys toisi arkkitehtuuriimme merkittävästi uudenlaista rikkautta.
Ruotsalainen NC -värijärjestelmä perustuu mm. kokeisiin, joilla väripinnoille haettiin paikkaa eräänlaisessa kolmiulotteisessa avaruudessa, jossa koordinaatteina olivat ympyrää jaetut perusvärit: kulööri ja tummuusaste: valööri. Väriä havainnoijan tuli sijoittaa näkemänsä "oikeaan" paikkaan tässä värikartassa. Havainnot koottiin yhteen ja tutkittu väri sijoitettiin havaintojen painopisteeseen. Tällä tavalla syntyi vähitellen järjestelmä, johon minut opasti opettajani, nykyisin Tampereen teknillisen yliopiston professori Tore Tallqvist ja jota olen käyttänyt jo liki kahdenkymmenen vuoden ajan. NCS on melko turvallinen, jos pysyttelee samoilla värillisyyden tai valoisuuden (tai molempien) asteilla. Järjestelmä ei kuitenkaan (tietenkään?) ota huomioon valaistustilanteita, pintojen laajuuksia, pinnan rakennetta tai ympäröivien pintojen värejä.
Elämme taloudellisesti epävakaata aikaa. Juuri nyt kannattaa sijoittaa tutkimustyöhön, josta saamme hyötyä tulevaisuudessa, kun kaikki taas maalaavat eikä kukaan ehdi miettiä. Voisiko kuvitella, että tutkittaisiin – vaikka juuri NCS–järjestelmää "neljänteen" tai "viidenteen" ulottuvuuteen täydentäen – miten erilaiset valo- ja pintaolosuhteet vaikuttavat värikokemukseemme. Testejä voisi tehdä samankaltaisesti kuin alkuperäisiä, luottaen koehenkilöryhmän kollektiiviseen kokemukseen. Kokeiden aiheita olisivat vaikkapa eri suunnista eri lämpöisenä tulevan valon vaikutus väriin, eri pintamateriaalien ja struktuurien muuntavuus jne.
Kuvataiteilija Marra Lampi kirjoittaa edellä mainitussa lehdessä keltaisesta väristä, siihen liittyvistä uskomuksista ja keltaisen kokemisesta. Hän sivuaa sekä kritisoi myös erilaisia väriteorioiden historioita. Lampi päättää kiinnostavan artikkelinsa toteamalla, että "värin oivallisin mittalaite on silmä ja sielu". Toivottavasti väritutkimus pääsee mahdollisimman pian käyttämään näitä molempia.
Esa Laaksonen
Kirjoittaja on suunnitteleva arkkitehti (friman.laaksonen arkkitehdit Oy) ja Alvar Aalto Akatemian johtaja.
Blogiin liitti:
FÄRGDAGEN 14.5.2009 TUKHOLMASSA
...MMMH!!!-arkkitehtuuria
Väri 09-kilpailu toivottaa kaikki värisuunnittelijat tutkinnosta tai ammattinimikkeestä piittaamatta esittelemään viime vuosien aikana toteutettuja värisuunnitelmiaan.
Kilpailun järjestävät Suomen Maalarimestariliitto ja Helsingin Maalarimestariyhdistys yhdessä Suomen Messujen kanssa. Kilpailun tuloksen julkistetaan Väri ja Pinta 09-messujen yhteydessä lokakuun 7.s päivä 2009.
Väri on ollut pitkään liian vähälle huomiolle jäänyt mahdollisuus suomalaisessa rakennus- ja tilasuunnittelussa. Tästä osoituksena on se, että Väri09- on vasta toinen suomalaisin voimin järjestettävä toteutettuja kohteita koskeva värisuunnittelukilpailu ainakin 20 vuoteen. Edellinen kilpailu Väri07 antoi niin vahvan kuvan värisuunnittelun osaamisesta, että kilpailua oli syytä jatkaa.
Väri antaa mahdollisuuden monenlaiseen ilmaisuun. Tiranan pormestari, arkkitehti Edi Rama on värin avulla muuttamassa koko Tiranaa yhdeksi suureksi WAU-ilmiöksi. Siellä väri toimii viestinä parempien aikojen alkamisesta.
Suomessa on vieroksuttu väriä. Jotkut ovat kokeneet värit "räikeinä" tai "kirjavina". Tällaisiakin ratkaisuja toki löytyy. Mutta kyseessä on sama asia, kuin käyttäisi sanaa mauste, ja tarkoittaisi ainoastaan viiden tähden tulista chiliä. Samalla unohtuisivat rosmariini, rakuuna ja meirami.
Värillä voi saada aikaan WAU-arkkitehtuuria. Mutta taitajat saavat aikaan myös jotain muuta, sellaista jota kutsun …mmmh!-arkkitehtuuriksi. Sana kuvaa sitä tunnetilaa, kun tunnistaa oman viihtyisän kotikatunsa.. tai tulee tilaan, jossa tuntee olevansa tervetullut… tai katselee kaupunkia, jossa tietää ihmisten viihtyvän. Ne tunnelmat on luotu hiljaisilla, pienipiirteisillä, ihmisenkokoisilla elementeillä. Ja hyvin usein yksi noista elementeistä on väri.
Tervetuloa osallistumaan Väri 09-kilpailuun
Suomen Maalarimestariliitto kutsuu suunnittelijoita osallistumaan Väri09-kilpailuun
Arvoisa Suunnittelija,
Tervetuloa tutustumaan ja osallistumaan VÄRI09-kilpailuun. Kilpailun järjestävät Suomen Maalarimestariliitto ja Helsingin Maalarimestariyhdistys yhdessä Suomen Messujen kanssa. Kilpailun toteuttaa Kustannus Oy Hakkuri.
VÄRI07-kilpailu saa siis jatkoa. Edelleen me järjestäjät haluamme tuoda esiin hyvää, modernia värisuunnittelua. Takana on jo yksi kilpailu, jonka saavuttama suosio osoitti, että suunnittelijat haluavat tuoda töitään esiin. Kilpailuun osallistuneet työt taas kertoivat omalta osaltaan sitä, kilpailun arvoisia töitä on taas varmasti tehty. Hyvä värienkäyttö ansaitsee arvostusta. Sitä on saatavissa mm. Väri ja Pinta 09 messuilla kilpailutöitä esittelevällä messuosastolla.
Kilpailussa arvioidaan 2000-luvun värisuunnittelua toteutusten perusteella. Tällä kertaa myös restaurointikohteet voivat osallistua kilpailuun. Olemme saaneet kilpailuun tälläkin kertaa arvovaltaisen ja hyvin väreihin perehtyneen juryn. Kilpailuamme tukee joukko merkittäviä pintakäsittelyalan materiaalitoimittajia. Kiitos kaikille tukijoille ja juryyn lupautuneille.
Kilpailutulokset julkistetaan 7 lokakuuta 2009 Väri ja Pinta-messujen avajaispäivänä. Jo helmikuusta 2009 alkaen pääsette seuraamaan kilpailuun liittyviä tarinoita kilpailun internet-sivuilta www.vari09.fi
Värien käyttö antaa mahdollisuuksia ja jäsenkuntamme pystyy toteuttamaan vaativimmatkin suunnitelmat. Väreillä luodaan viihtyisyyttä, juhlavuutta, toimivuutta ym. mitä halutaan.
Hyvällä värisuunnittelulla, hyvillä materiaaleilla ja korkealuokkaisella ammattitaidolla voidaan yhdessä luoda ympäristöjä joissa ihmiset viihtyvät ja joka toimii halutulla tavalla. Väri ja Pinta messut ovat vakiinnuttaneet paikkansa ja ilmentävät osaltaan värien käytän suosion kasvua.
Tervetuloa osallistumaan Väri 09-kilpailuun. Nähdään messuilla.
Juha Helmijoki
Toimitusjohtaja
Suomen Maalarimestariliitto ry
Blogiin liitti:
Helsingin Maalarimestariyhdistys kutsuu suunnittelijoita osallistumaan Väri09-kilpailuun
VÄRILLÄ SAADAAN AIKAAN VIIHTYISYYTTÄ
Helsingin Maalarimestariyhdistys tukee Väri 09-värisuunnittelukilpailua. Haluamme viestiä, että ovatpa värisuunnitelmat hienovaraisia tai rohkeita, toteutetaan ne sisälle tai ulos, kaikki saadaan toteutettua.
Helsingin Maalarimestariyhdistykseen on jo 110 vuoden aikana kokoontunut maalausyrittäjiä, jotka asettavat ammattitaidolleen ja työnsä laadulle suuret vaatimukset. Näin on ollut alussa ja näin on edelleen. Vaikka yhdistyksemme nimessä on sana "maalaus", niin toteutamme uusia pintoja ja vanhojen korjauksia ja restaurointeja monilla erilaisilla materiaaleilla.
Väri 09-kilpailussa otetaan nyt mukaan myöskin restaurointikohteet. Tämä on tervetullut lisäys. Yhdistyksessämme monet yritykset ovat restauroinnin osaajia. Vanhimmat yhdistyksen yritysjäsenistä ovat olleet viime vuosisadan alussa maalaamassa Helsingin arvorakennuksia. Kun niitä viime aikoina on palautettu alkuperäiseen asuunsa, restauroijat ovat myös löytyneet yhdistyksemme yrityksistä.
Väri tekee tiloista ja taloista viihtyisiä ja näyttäviä. Maali antaa mahdollisuuksia – täyshimmeästä täyskiiltävään ja niiden yhdistelmiin. Tähän vielä lisätään pinnan tekstuurin vaihtelut ja erikoisefektit, niin keinovalikoimia voi kuvata lähes rajattomaksi. Ja haastavimmatkin ratkaisut on osattu toteuttaa , osataan nyt ja tullaan osaamaan tulevaisuudessakin.
Omalta osaltani ja Helsingin Maalarimestariyhdistyksen puolesta toivotan kaikille onnea kilpailuun ja toivon että saamme nähdä paljon hyviä värisuunnitelmia ja –toteutuksia.
Mauno Salminen
Puheenjohtaja
Helsingin Maalarimestariyhdistys
Blogiin liitti: