Säännöt Tukijat Yhteystiedot Blog Pääsivu

sunnuntai 10. tammikuuta 2010

KILTERINMÄEN ENSIMMÄINEN TALO

Kilterinmäki Vantaalla on vastavalmistunut, VVO:n rakennuttama asuinalue. Se täyttää vanhan Myyrmäen ja Helsingin rajan väliin aiemmin jääneen tyhjän alueeen. Alueen kaavan oli tehnyt helsinkiläinen A-Konsultit Oy. Kaavassa edellytettiin korkeatasoista arkkitehtuuria ja alueen rakennusten yhteensopivuutta. Lisäksi edellytettiin että määräprosentti rakennusbudjetista käytetään taideteoksiin.
 
Ajoreitti alueelle kulkee radan vartta pohjoisesta. Tästä suunnasta alueen ensimmäinen talo on osoitteessa Kilterinkaari 2. Arkkitehtonisesti paikka on haasteellinen. Vanhan Myyrmäen monumentaalisin rakennus, entinen Imatran Voiman pääkonttori joka nykyään on Verohallituksen käytössä on aivan vieressä. Sen musta massa jakaa mielipiteitä, mutta ehdottomasti vetää ketseen puoleensa.
 
Ensimmäisen korttelin suunnittelukilpailun voitti Arkkitehtitoimisto Hedman & Matomäki Oy. Rakennuksen pääsuunnittelija on Mari Matomäki. Koska KIlterinkaari 2:lle oli varattu sekä taidebudjetti että rooli olla koko alueen näkyvin talo kehittyi idea: "Tehdäänpä koko talosta taideteos". Alitajunnasta muistui mieleen Kjell Westön kirja "Leijat Helsingin yllä". Siitä taas syntyi idea "leijat Vantaan yllä".
 
Rakennuksen leijakuviot suunnitteli Anders Hedman. rakennuksen värityksen taas Mari Matomäki. Leijakuvioiden värikylläisyyserot taustan siniseen verrattuna vaihtelevat. Näin rakennuksen ilme elää, sillä valaistuksen mukaan osa leijoista häipyy taustaansa. Kilterinkaari 2:n julkisivut toteutettiin rappaamalla tavallisilla värillisillä rakennuslaasteilla. Työntekijät pitivät työtään mielenkiintoisena ja huolellisuutta edellyttävänä, mutta ei millään lailla ylivoimaisen haasteellisena.
 
Kilterinkaari2:n kanssa samaan kortteliin kuuluu Kilterinaukio 4. Sen puisissa työkaluvajoissa voitiin toistaa Kilterinkaari2:n´värejä hiukan kirkkaampina sävyinä.
 
Tämä kokonaisuus sai Väri09-kilpailussa jaetun kolmannen palkinnon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti